Mucenici muntenești și moldovenești

În tradiția populară, Ziua Sfinților 40 de Mucenici marchează sfârșitul zilelor babelor – zile capricioase, în care iarna se împletește cu primăvară – și debutul zilelor calde ale moșilor. Aceeași tradiție populară ne aduce și delicioșii mucenici moldovenești – copți din aluat de cozonac, numiți și „sfințișori” – sau muntenești – mai mici, fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă. Indiferent pe care îi preferi, noi ți-i aducem la ușă! Și ca să fie totul Freshful, cum ne place, ți-am adus și o rețetă simplă de mucenici muntenești:

Ingrediente

  • 250g făină
  • Coaja de la o lămâie (rasă)
  • Apă
  • Zahăr 
  • Sare

Mod de preparare 

  • Facem aluatul din făină, apă caldă (120ml) și sare. Apoi întindem aluatul în foaie și formăm mucenicii. Îi lăsăm la uscat pe masa presărată cu făină (presărăm făină și peste mucenici). Trecem mucenicii prin sită pentru a elimina excesul de făină;
  • Punem la fiert apă cu un vârf de linguriță de sare. Când apa dă în clocot, adăugăm mucenicii și coaja de la o lămâie (rasă). Când mucenicii încep să fiarbă, adăugăm zahărul; 
  • Mucenicii sunt gata atunci când se ridică la suprafață. Servim mucenicii cu miez de nucă și praf de scorțișoară. 
Coșul meu
prod-10.15.8