Plăcintă cu mere, pere și sos de caramel by Radu Dumitrescu - Rețetă Video
4,72 lei
Timp pregătire
30 min
Timp gătire
55 min
Porții
8
Total
85 min
Ingrediente
- -700g mere și pere rase
- -7 foi de plăcintă
- -1 păstaie de vanilie
- -150g zahăr
- -150g unt
- -50g smântână de gătit 35%
- -1 portocală
- -100g amestec nuci pecan, fistic, migdale (opțional)
- -50g pesmet
- -Făină pentru tapetat tava
Mod de preparare
1
Începem – clasic – cu rasul merelor și perelor. Ne mișcăm cu talent, să nu se oxideze fructele. Odată rase, le stoarcem bine de zeamă și le punem la călit într-o tigaie, să scoatem puțin umiditatea din ele.
2
Peste fructele din tigaie, punem puțin zahăr, o bucățică de unt și zeama de la o jumătate de portocală. Amestecăm totul bine.
3
Luăm păstaia de vanilie, o tăiem pe jumătate, răzuim conținutul păstăii și îl punem peste fructele din tigaie. Amestecăm bine. Luăm fructele de pe foc și le lăsăm „să se așeze”. Trecem la sosul de caramel...
4
Punem zahăr într-o tigaie, iuțim puțin focul și așteptăm să se topească zahărul. Odată topit complet, punem în tigaie o bucată de unt. Amestecăm vioi și, când untul este topit aproape de tot, adăugăm smântâna de gătit și puțin suc de portocală. Când sosul arată ca cel din tigaia lui Radu, îl luăm de pe foc.
5
Tocăm mărunt amestecul de nuci (cu un blender de mână sau, dacă vrem o provocare, cu cuțitul).
6
Luăm fructele, punem puțin pesmet peste ele, un strop de zahăr, două linguri de caramel și o mână generoasă de nuci și amestecăm totul bine. Ungem tava cu puțin unt, o tapetăm cu făină și trecem la umplutul plăcintei.
7
Luăm două foi de plăcintă, le ungem cu unt topit și le așezăm pe jumătate de tavă (cu partea unsă în jos). Pentru că foile de plăcintă se usucă foarte repede, le ungem cu unt și pe deasupra. Luăm încă două foi și repetăm operațiunea și pentru a doua jumătate a tăvii.
8
Luăm alte două foi de plăcintă, ungem cu unt, punem 1/3 din compoziție pe lungimea foii, rulăm cu grijă, așezăm ruloul în tavă și-l mai ungem cu puțin unt.
9
Repetăm operațiunea cu încă două foi.
10
Pentru a umple mijlocul plăcintei, rulăm restul de compoziție într-o singură foaie și o așezăm în tavă.
11
Ungem toate rulourile din tavă cu unt și împachetăm plăcinta cu marginile rămase libere. Mai dăm o pensulă de unt topit peste plăcintă și presărăm deasupra nucile mărunțite.
12
Punem plăcinta în cuptor la 180°C până devine aurie (30-40 min).
13
O lăsăm puțin să se răcească, venim deasupra cu sosul de caramel și încă o mânuță de nuci, tăiem plăcinta – mai punem niște sos de caramel pentru că... sincer, nu ne trebuie un motiv – și...
14
Poftă bună!
O rețetă & alte povestiri | Radu Dumitrescu
Tips