Pui coquelet cu piure de țelină by Radu Dumitrescu - Rețetă Video
24,78 lei
Timp pregătire
30 min
Timp gătire
90 min
Porții
2
Total
120 min
Ingrediente
- -1 pui coquelet
- -1 buc. țelină (300-400g)
- -½ ceapă galbenă
- -500ml lapte
- -50g unt
- -100ml coniac (pentru flambat)
- -1 fir usturoi verde
- -150ml supă de pui
- -1 legătură cimbru
Mod de preparare
1
Punem o rădăcină de țelină pe o folie de aluminiu; peste țelină punem puțin ulei, o crenguță de cimbru, sare și puțin piper; împachetăm amestecul în folie și băgăm la cuptor (preîncălzit la 200°C) pentru aprox. 1 oră. Țelina este gata atunci când o scobitoare intră cu ușurință până la jumătatea ei. Cu țelina la cuptor, infuzăm laptele:
2
Într-o cratiță, punem 25g de unt, o jumătate de ceapă galbenă și un fir de cimbru. Când ceapa s-a caramelizat (prinde o culoare aurie), mărim focul și adăugăm laptele. Luăm cratița de pe foc, o acoperim și lăsăm laptele la infuzat. Trecem la fasonarea puiului:
3
Tăiem vârfurile aripilor și pârlim puțin puiul (pentru o aromă de fum); tăiem puiul pe jumătate și scoatem șira și oasele.
4
Pe o tigaie rece, așezăm puiul cu pielea în jos și îl lăsăm să se prăjească puțin, până când pielea devine crocantă. Mișcăm din când în când puiul în tigaie.
5
Când puiul începe să își schimbe culoarea, punem foarte puțin ulei peste el, o fâșie de unt (10g), un fir de usturoi verde tăiat în două (pe lungime) și o crenguță de cimbru. Dăm focul mai mic și lăsăm să se prăjească până când pielea devine arămie. Opțional, putem flamba puiul cu coniac (pentru un plus de aromă).
6
Punem puțină supă de pui în tigaie și băgăm totul la cuptor (200°C) 10-12 minute.
7
Punem laptele (infuzat) înapoi pe foc.
8
Scoatem țelina din cuptor, o curățăm de coajă și o tăiem în cubulețe cât mai mici (să fiarbă cât mai repede) și o punem în laptele care clocotește.
9
Lăsăm țelina să fiarbă până dă în clocot câteva minute.
10
Scoatem țelina și ceapa din lapte și le punem într-un blender cu puțin lapte infuzat, unt, sare și piper.
11
Dăm la blender și adăugăm treptat laptele infuzat (pentru a controla consistența piureului).
12
Trecem piureul obținut printr-o sită pentru a elimina firele de cimbru sau cojile scăpate și pentru a obține o consistență mai fină.
13
Scoatem puiul de la cuptor.
14
Punem pe o farfurie piureul, puiul și sosul format în tigaie; presărăm câteva frunze de cimbru.
15
Poftă bună!
O rețetă & alte povestiri | Radu Dumitrescu
Tips