Tradițional
Mucenici moldovenești

2,86 lei

/porție
Timp pregătire
40 min
Timp gătire
25 min
Porții
20
Total
65 min
Ingrediente
  • -
    1kg făină
  • -
    150g unt topit
  • -
    500ml lapte 3.5% grăsime
  • -
    4 gălbenușuri
  • -
    2 ouă pentru uns
  • -
    120g zahăr
  • -
    50g drojdie proaspătă
  • -
    coaja rasă de la o lămâie
  • -
    esență de vanilie
  • -
    2 plicuri zahăr vanilat
  • -
    sare
  • -
    150ml miere
  • -
    200g miez de nucă
Mod de preparare
1
Pentru început, cernem făina, într-un castron mai mare.
2
Încălzim laptele, împreună cu 120g de zahăr, zahăr vanilat și coaja rasă de lămâie.
3
După ce s-a topit zahărul, oprim focul și lăsăm laptele să se răcorească puțin.
4
Pregătim maiaua, astfel: amestecăm drojdia cu puțină făină și câteva linguri din laptele preparat deja. Atenție să nu fie fierbinte, pentru că va anula efectul drojdiei. Presărăm puțină făină peste maia și o lăsăm la cald, pentru aproximativ 10-15 minute.
5
În acest timp, frecăm gălbenușurile cu un praf de sare.
6
În castronul cu făină, adăugăm maiaua și ouăle, esența de vanilie și laptele călduț, treptat.
7
Frământăm aluatul foarte bine, ajutându-ne de untul topit, timp de 30 de minute.
8
După ce am terminat de frământat, acoperim castronul cu un prosop curat și lăsăm să crească, în loc cald și ferit de curent, timp de aproximativ 1 oră.
9
Aluatul a crescut și putem modela mucenicii, astfel: rupem aluatul în 20 de bucăți, ungem blatul de lucru cu ulei și formăm șnururi de circa 50cm. Pliem șnurul în două și îl răsucim, apoi lipim bine capetele. Astfel am obținut un cerc pe care îl vom răsuci la jumătate, formând cifra 8. Procedăm astfel cu toate bucățile de aluat.
10
După ce am terminat de format toți mucenicii, îi așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt, îi acoperim cu folie de plastic și îi lăsăm la crescut pentru încă 15 minute.
11
După ce au crescut, îi ungem cu ouăle bătute cu puțin lapte, și introducem tava cu mucenici în cuptorul preîncălzit la 180° C, timp de 20-25 de minute, sau până când sunt bine rumeniți.
12
Scoatem mucenicii din cuptor și îi ungem cu miere, apoi presărăm miez de nucă măcinat. Pentru a fluidiza puțin mierea, pentru a fi mai ușor de pensulat, putem să o încălzim puțin în cuptorul cu microunde.
13
Mucenicii noștri moldovenești, pufoși și aromați, sunt gata!
prod-10.15.7