Internațional
Supă franțuzească de ceapă

11,25 lei

/porție
Timp pregătire
20 min
Timp gătire
60 min
Porții
6
Total
80 min
Ingrediente
  • -
    6 cepe mari, tăiate în felii subțiri
  • -
    2 linguri de unt
  • -
    2 linguri de ulei de măsline
  • -
    1 lingură de făină
  • -
    1 litru de supă de pui sau supă de legume (sau cuburi supă)
  • -
    250ml vin alb sec
  • -
    1 foaie de dafin
  • -
    2 crenguțe de cimbru proaspăt sau 1/2 linguriță de cimbru uscat
  • -
    200g brânză Gruyere rasă (pentru servire)
  • -
    felii de pâine prăjită sau crutoane (pentru servire)
  • -
    sare
  • -
    piper
Mod de preparare
1
Într-o oala încăpătoare, încingem untul combinat cu uleiul de măsline, la foc mediu.
2
Adăugăm ceapa feliată și o călim timp de aproximativ 15-20 de minute, până devine aurie și caramelizată, amestecând frecvent pentru a nu se lipi.
3
Presărăm făina peste ceapa caramelizată și amestecăm bine pentru a se forma o pastă.
4
Adăugăm vinul alb, amestecăm bine și lăsăm să fiarbă câteva minute, până când se evaporă alcoolul.
5
Turnăm supa în oală și punem foaia de dafin și cimbrul.
6
Fierbem supa, la foc mediu, pentru aproximativ 40 de minute.
7
După cele 40 de minute scoatem foaia de dafin și crenguțele de cimbru, gustăm și condimentăm cu sare și piper, după gust.
8
Preîncălzim cuptorul la funcția grill. Turnăm supa în boluri rezistente la căldură. Acoperim fiecare bol cu felii de pâine prăjită sau crutoare și presărăm generos brânză Gruyere rasă, pe deasupra.
9
Lăsăm bolurile în cuptor pentru câteva minute, până când se topește brânza și capătă o crustă aurie. Opțional, putem presăra pătrunjel sau cimbru proaspăt, tocat fin.
Tips
prod-10.15.8