Internațional
Bougatsa grecească by Greta DeMâncare

5,32 lei

/porție
Timp pregătire
20 min
Timp gătire
60 min
Porții
8
Total
80 min
Ingrediente
  • -
    5 foi subțiri de plăcintă
  • -
    100g de unt
  • -
    1l lapte
  • -
    80g griș
  • -
    50g zahăr vanilat
  • -
    2 linguri de amidon
  • -
    1 lingură esență de vanilie
  • -
    150g zahăr
  • -
    4 gălbenușuri
  • -
    zahăr pudră și fistic măcinat (opțional)
Mod de preparare
1
Într-o cratiță încăpătoare amestecăm: laptele, grișul, zahărul vanilat, esența de vanilie, amidonul și zahărul.
2
Amestecăm continuu, pentru ca laptele să nu se afume și crema să nu se prindă de cratiță. Amestecăm până când obținem o cremă omogenă și bine închegată, ca pentru grișul cu lapte.
3
Lăsăm să se răcească 10-15 minute, cât să nu fie crema fierbinte și apoi adăugăm pe rând gălbenușurile și amestecăm până când totul se omogenizează foarte bine.
4
Tapetăm o tavă de copt cu puțin unt (pentru această rețetă am folosit o tavă de 15×36 cm, pentru tăvi mai mari, de exemplu cea clasică de cuptor, dublăm cantitățile).
5
Așezăm foile de plăcintă pe tavă, păstrând marginile în afara tăvii, pentru a le putea plia apoi peste umplutură.
6
Ungem foile de plăcintă cu unt, cât să fie bine acoperite peste tot.
7
Turnăm crema de griș și, din loc în loc, peste aceasta așezăm câteva bucățele mici de unt.
8
Acoperim cu restul de foi de plăcintă rămase în afară tăvii și presărăm restul de unt tăiat bucățele.
9
Coacem timp de 40-45 de minute la 190 grade Celsius sau până când plăcinta devine fermă și aurie.
10
Lăsăm să se răcească complet și apoi o mutăm în frigider.
11
Feliem și pudrăm cu zahăr pudră și fistic măcinat.
prod-10.11.7