Gravlax cu semințe de fenicul și mărar by Umami Brunch
8,92 lei
Timp pregătire
15 min
Timp gătire
1 min
Porții
12
Total
16 min
Ingrediente
- -450g file de somon proaspăt, cu piele
- -85g sare grunjoasă de murături
- -45g zahăr
- -coaja rasă de la 1/4 lămâie bio
- -30ml gin (opțional)
- -1/2 linguriță piper alb măcinat grosier
- -1 linguriță semințe de fenicul pisate ușor
- -1/2 sfeclă roșie rasă
- -1 legătură mărar tocat grosier (fără tulpini)
Mod de preparare
1
Verificăm de oase fileul de somon și dacă mai are, le îndepărtăm cu ajutorul unei pensete. Apoi il uscăm bine cu hârtie de bucătărie, fără să îl zdrobim.
2
Amestecăm într-un bol sarea cu zahărul și coaja de lămâie.
3
Așezăm pe blat o folie de plastic și punem în centrul ei fileul de somon cu pielea în sus. Apoi îndepărtăm somonul și tocmai am obținut o amprentă a somonului. Presărăm pe amprentă mărar cât să o acopere complet, sfecla rasă, jumătate din piper, jumătate din semințele de fenicul și jumătate din amestecul de sare cu zahăr - în ordinea asta. Apoi așezăm fileul de somon cu pielea în jos.
4
Turnăm ușor ginul cât să umezim toată suprafața somonului și repetăm straturile de mai devreme, dar în ordine inversă - amestecul de sarea cu zahărul rămas, semințe de fenicul și piper, sfecla rasă și mărarul.
5
Dupa ce am acoperit cu mărar, înfoliem bine somonul, dar fără să îi modificăm forma. Ideea e sa stea totul împreună. Îl așezăm cu pielea în jos în tăvița/caserola mai mare, punem peste el celălalt vas pe care îl putem umple cu apă sau putem pune o greutate pe care o avem la îndemână. Ideea e ca greutatea să fie distribuită pe toată suprafața și să îl apese doar ușor.
6
Dăm la frigider și la fiecare 12h întoarcem somonul pe partea cealaltă și scurgem lichidul din tavă . După 24h putem îndepărta greutatea.
7
Îl lăsăm 48 de ore, cu sare. Scoatem folia, spălăm repede somonul sub jet fin de apă rece. Tapotăm cu hârtie și îl mutăm într-un vas uscat. Îl mai lăsăm 12h descoperit în frigider, ca să i se usuce puțin suprafața.