Internațional
Musaca grecească

14,79 lei

13,18 lei

/porție
Timp pregătire
45 min
Timp gătire
60 min
Porții
8
Total
105 min
Ingrediente
  • -
    6 vinete
  • -
    5 cartofi (opțional)
  • -
    ulei pentru prăjit vinetele
  • -
    750g carne tocată de vită
  • -
    2 cepe roșii tocate
  • -
    2 căței de usturoi pisați
  • -
    1 conservă de roșii tocate (400g)
  • -
    2 linguri pastă de tomate
  • -
    1 linguriță zahăr
  • -
    200ml vin roșu
  • -
    un praf de sare
  • -
    piper negru măcinat, după gust
  • -
    1 frunză de dafin
  • -
    3-4 cuișoare întregi (opțional)
  • -
    un praf de scorțișoară
  • -
    1/4 cană ulei de măsline
  • -
    500ml lapte
  • -
    120g unt
  • -
    120g făină
  • -
    un praf de nucșoara
  • -
    2 gălbenușuri
  • -
    100g parmezan ras
Mod de preparare
1
Pentru început, pregătim vinetele. Le tăiem în felii de 1cm grosime, pe care le condimentăm cu sare și le punem într-o strecurătoare, pentru aproximativ o jumătate de oră.
2
Clătim vinetele cu multă apă, apoi le stoarcem bine cu mâinile, pentru a elimina excesul de apă.
3
Le zvântăm, apoi le prăjim în ulei din belșug, până se rumenesc frumos.
4
Scoatem vinetele prăjite pe hârtie absorbantă, pentru a elimina excesul de grăsime, și le punem deoparte.
5
Dacă optăm să adăugăm și cartofi, îi curățăm și îi tăiem în felii de 0.5cm. Prăjim și cartofii, așa cum am procedat cu vinetele. Asezonăm cu sare și îi punem deoparte.
6
E momentul să ne ocupăm de sosul de carne. Încingem o tigaie mare la foc mediu-mare și adăugăm ulei de măsline. Punem ceapa tocată la călit, până se înmoaie și se rumenește ușor. Când începe să se rumenească, adăugăm carnea tocată, usturoiul și pasta de roșii. După ce se înmoaie usturoiul, turnăm vinul, apoi roșiile din conservă, zahărul, un praf de scorțișoară, 1 frunză de dafin, cuișoarele și un praf de sare și piper.
7
Se aduce totul la fierbere, apoi reducem focul și continuăm gătirea timp de aproximativ 30 de minute.
8
Punem sosul deoparte și pregătim sosul bechamel.
9
Folosim o tigaie mare, pentru a topi untul la foc mediu-mare. Adăugăm făina, amestecând continuu. Apoi turnăm laptele încălzit, treptat, amestecând continuu pentru a preveni formarea cocoloașelor.
10
Fierbem sosul până capătă o consistență mai groasă.
11
Oprim focul și adăugăm gălbenușurile, sare și piper, un praf de nucșoară și cea mai mare parte din parmezanul ras. Oprim puțin parmezan pentru a presăra deasupra.
12
Batem totul rapid, pentru a preveni ca ouăle să se transforme în omletă. Asezonăm cu sare după gust, apoi luăm o lingură plină cu sos bechamel și o amestecăm în sosul de roșii. Punem deoparte sosul.
13
Acum este timpul să asamblăm musacaua. Vom avea nevoie de un vas mare de copt, de aproximativ 20x30cm și 8 cm adâncime. Ungem vasul cu unt și așezăm cartofii (dacă folosim), apoi jumătate din vinete.
14
Adăugăm sosul de carne și nivelăm totul bine. Să nu uităm să îndepărtăm cuișoarele și foaia de dafin.
15
Adăugăm un strat de vinete, acoperim cu tot sosul bechamel și nivelăm cu o spatulă.
16
Presărăm parmezanul rămas și introducem musacaua în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 60 de minute.
17
Chiar daca va fi greu să facem acest lucru, va trebui să așteptăm să se răcorească, apoi o putem porționa și servi.
prod-10.11.7