Reteta Cozonac cu crema de cacao
Tradițional
Cozonac cu cremă de cacao by Odette

4,01 lei

/porție
Timp pregătire
90 min
Timp gătire
45 min
Porții
16
Total
135 min
Ingrediente
  • -
    1kg făină
  • -
    500ml lapte
  • -
    4 ouă
  • -
    400g zahăr
  • -
    50g unt
  • -
    50g ulei
  • -
    50g drojdie proaspătă sau 20g drojdie uscată
  • -
    Coajă de lămâie și portocală (netratate)
  • -
    Un praf de sare
  • -
    4 linguri cacao
  • -
    1 sticluță esență de rom
  • -
    200g nucă măcinată
  • -
    200g stafide
Mod de preparare
1
Pregătit să faci doi cozonaci? Să începem! Scoatem ingredientele din frigider și le aducem la temperatura camerei.
2
Facem o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, pe care o lăsăm să crească până își dublează volumul.
3
Separăm albușurile și gălbenușurile celor 4 ouă și punem albușurile deoparte (le vom folosi la umplutură).
4
Peste cele 4 gălbenușuri, adăugăm zahărul și un praf de sare și frecăm bine până când se albesc. Punem și restul de lapte călduț și amestecăm bine de tot (până când nu se mai simte zahărul), apoi adăugăm esența de rom și coaja de lămâie și portocală.
5
Într-un vas încăpător, punem făina (cernută de 2-3 ori) și facem o gropiță în mijlocul ei, în care adăugăm compoziția de lapte cu gălbenuș și maiaua. Frământăm până se încorporează tot.
6
Încălzim untul și uleiul, pe care le încorporăm puțin câte puțin în aluat. Vom frământa aluatul cel puțin 20 de minute. La final, îl acoperim și îl lăsăm ~45 de minute la crescut, într-un loc călduros. Între timp, pregătim umplutura:
7
Peste albușuri, punem zahăr și le batem spumă, apoi adăugăm cacaua și nuca tocată și amestecăm totul bine.
8
Când aluatul și-a dublat volumul, îl împărțim pe jumătate.
9
Luăm prima jumătate și o împărțim și pe ea în două părți. Pe fiecare bucată, punem amestecul de cacao și nucă, peste care adăugăm stafidele. Rulăm fiecare bucată și împletim cele două rulouri.
10
Repetăm operațiunea și cu cea de-a doua jumătate de aluat.
11
Tapetăm două tăvi de cozonac fie cu hârtie de copt, fie cu ulei și făină și punem cozonacii în tăvi, unde îi mai lăsăm să crească încă 30 de minute.
12
Odată crescuți, ungem cozonacii cu ou și presărăm zahăr deasupra lor.
13
Băgăm cozonacii la cuptor pentru ~45 de minute, până se rumenesc frumos.
14
Îi scoatem, ne felicităm pentru ce bunătăți am făcut și...
15
Poftă bună!
prod-10.15.7