Portokalopita
2,72 lei
Timp pregătire
20 min
Timp gătire
50 min
Porții
10
Total
70 min
Ingrediente
- -200g iaurt grecesc 2% grăsime
- -300ml ulei vegetal
- -300g zahăr + 400g pentru sirop
- -300ml suc de portocale
- -20g praf de copt
- -coaja de la 2 1/2 portocale
- -1 linguriță extract de vanilie
- -450g foi de plăcintă
- -4 ouă
- -400ml apa
Mod de preparare
1
Desfacem pachetul cu foi de plăcintă, așezăm foile pe blatul de lucru și le lăsăm la temperatura camerei timp de 20 de minute, pentru a se usca bine. Putem face acest lucru și la cuptor, la 100 grade Celsius, până se usucă foarte bine.
2
Pentru a pregăti această prăjitură, începem prin a prepara siropul. Turnăm apa într-o oală, adăugăm 400g de zahăr, coaja de la o portocală, și lăsăm să fiarbă aproximativ 10 minute, până când zahărul se dizolvă și siropul s-a îngroșat. Îl punem deoparte, la răcit.
3
Între timp ne ocupăm de restul ingredientelor. Turnăm 300ml ulei într-un bol mare, adăugăm 300g de zahăr și ouăle, apoi mixăm totul foarte bine. Adăugăm, pe rând, iaurtul, sucul de portocale, coaja de la 1 1/2 portocală și extractul de vanilie, continuând să mixăm până obținem o compoziție omogenă. La sfârșit, adăugăm praful de copt și îl încorporăm bine.
4
Sfărâmăm foile de plăcintă uscate și le adăugăm în compoziția obținută, amestecând astfel încât să nu se lipească între ele.
5
Ungem fundul și părțile laterale ale unei tăvi de copt cu dimensiunile de 20x30cm, apoi turnăm compoziția în ea. Coacem prăjitura în cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 grade Celsius, timp de 40-50 de minute. Putem tăia felii de portocală și să le așezăm pe suprafața prăjiturii.
6
La sfârșit, turnăm siropul răcit peste prăjitura fierbinte.
7
Dăm prăjitura la rece, și o putem savura simplă sau alături de o lingură mare cu înghețată.