Sufleu de cartofi
8,94 lei
Timp pregătire
20 min
Timp gătire
40 min
Porții
4
Total
60 min
Ingrediente
- -1kg cartofi
- -4 ouă
- -100g unt
- -200ml lapte
- -100g brânză rasă (cheddar, emmental, sau alte tipuri de brânză care se topesc bine)
- -sare
- -piper
- -1 linguriță de praf de copt
- -1 lingură de făină
- -usturoi sau ceapă verde (opțional, pentru presărat la final)
Mod de preparare
1
Spălăm cartofii, îi curățăm de coajă, îi tăiem bucăți și îi fierbem într-o oală cu apă și puțină sare, până devin moi. După ce s-au înmuiat scurgem apa și îi lăsăm puțin la răcorit.
2
Preîncălzim cuptorul la 180°C.
3
În timp ce cartofii se răcesc, pregătim o tigaie și topim untul la foc mediu, apoi adăugăm făina și amestecăm bine până obținem o pastă omogenă (trebuie să avem grijă să nu se ardă faina). Lăsăm să fiarbă câteva minute, amestecând continuu, până se îngroașă.
4
Adăugăm laptele treptat, continuând să amestecăm, până obținem o compoziție cremoasă, fără cocoloașe. Condimentăm cu sare și piper, după gust, apoi luăm tigaia de pe foc și lăsăm sosul să se răcească puțin.
5
În timp ce sosul se răcește, preparăm cartofii: îi pasăm cu ajutorul unei prese pentru cartofi sau folosim o furculiță pentru a-i transforma într-un piure fin.
6
Încorporăm sosul răcit și ouăle bătute bine în piureul de cartofi. Amestecăm bine până obținem un aluat omogen, apoi adăugăm brânza rasă în aluat și amestecăm din nou.
7
Tapetăm o formă cu unt și turnăm aluatul în ea (putem folosi 4 ramekin)
8
Coacem sufleul în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când devine auriu și pufos.
Tips