Internațional
Caponata

12,12 lei

/porție
Timp pregătire
60 min
Timp gătire
40 min
Porții
6
Total
100 min
Ingrediente
  • -
    3 vinete mari
  • -
    1 ceapă mare
  • -
    2 tulpini de țelină
  • -
    100g capere
  • -
    200g măsline verzi
  • -
    50g semințe de pin
  • -
    150ml roșii pasate + 2 roșii tăiate cubulețe
  • -
    4 lingurițe ulei de măsline
  • -
    ulei vegetal pentru prăjit
  • -
    sare
  • -
    piper
Mod de preparare
1
Mai întăi, tăiem vinetele în cubulețe și le punem într-o strecurătoare.
2
Curățăm și feliem ceapa și o punem deoparte.
3
Tăiem țelina cubulețe, o punem într-o cratiță cu apă clocotită (în care am pus 1/2 linguriță sare fină) și o fierbem timp de 5 minute. Apoi o scurgem și o punem deoparte.
4
Spălăm bine caperele, în apă rece, apoi le zvântăm și le punem deoparte.
5
Prăjim semințele de pin, într-o tigaie, timp de 1-2 minute.
6
Între timp, facem sosul dulce-acrișor. Amestecăm oțetul și zahărul într-un bol și le lăsăm deoparte.
7
Clătim vinetele cu multă apă rece, apoi le uscăm cu un șervet absorbant. Încingem uleiul într-o tigaie, adăugăm un rând de vinete și le prăjim câteva minute. După ce s-au rumenit, le scoatem și le așezăm pe o tavă tapetată cu hârtie absorbantă.
8
Turnăm uleiul de măsline într-o cratiță mare și călim ceapa până ce devine moale și aurie, apoi adăugăm țelina și caperele. Le amestecăm și le fierbem la foc mediu câteva minute.
9
Adăugăm măslinele și semințele de pin, iar la sfârșit roșiile pasate și roșiile.
10
Amestecăm totul, acoperim cu un capac și fierbem la foc mic, timp de 20 de minute.
11
Adăugăm un praf de sare (doar daca este necesar!) și apoi sosul dulce-acrișor.
12
Dăm focul puțin mai tare, amestecăm și gătim 2-3 minute până când se dispare mirosul de oțet.
13
Oprim focul și adăugăm vinetele prăjite. Punem totul într-o tavă și lăsăm la răcit la temperatura camerei sau la frigider.
prod-10.15.7