Humus (hummus) cu usturoi copt by Umami Brunch
6,63 lei
Timp pregătire
3 min
Timp gătire
120 min
Porții
6
Total
123 min
Ingrediente
- -250g năut uscat/ 500g năut fiert
- -1 linguriță bicarbonat sodiu
- -Apă
- -2 căpățâni mari de usturoi
- -100g tahina (pastă de susan)
- -Zeamă de lămâie
- -1 linguriță chimion
- -2 ardei kapia (opțional)
Mod de preparare
1
Dacă folosim năut uscat – cu o seară înainte, punem năutul la hidratat în apă multă (să depășească apa nivelul boabelor cu 3-4 degete) cu ½ de linguriță de bicarbonat de sodiu.
2
A doua zi, scurgem apa, mutăm năutul într-o oală încăpătoare, adăugăm restul de bicarbonat și fierbem pentru aproximativ o oră în apă din abundență. Timpul de fierbere depinde mult de cât de vechi este năutul. Năutul este gata când boabele au un interior untos și coaja se îndepărtează ușor cu mâna.
3
Tăiem căpățânile de usturoi pe jumătate, le punem cu tăietura în jos într-o tavă cu hârtie de copt și le coacem pentru 25 minute în cuptorul preîncălzit la 190 grade. Dacă folosim și ardei capia, punem și ardeiul întreg în tavă până se rumenește.
4
Scoatem miezul usturoiului printr-o simplă apăsare și curățăm ardeiul de coajă și semințe (dacă folosim).
5
Scurgem bine năutul de apă – indiferent ce tip de năut am ales – și punem boabele într-un blender vertical sau robot de bucătărie împreuna cu usturoiul copt și ardeiul copt (dacă folosim).
6
Adăugăm 100ml de apă rece și mixăm la vitează maximă pentru 30 de secunde. Punem în blender sarea, piperul, pasta de susan, chimionul și zeama de lămâie și mixăm pentru încă un minut la viteză maximă.
7
Verificăm gustul și consistența și ajustăm în funcție de preferințele noastre cu apă rece (pentru consistență), zeamă de lămâie și sare.
Tips