Mini dovleci - chifle dulci, umplute cu gem și nucă
7,17 lei
Timp pregătire
50 min
Timp gătire
60 min
Porții
12
Total
110 min
Ingrediente
- -500g făină
- -200g piure de dovleac
- -150ml lapte
- -60g zahăr
- -10g drojdie uscată
- -2 ouă
- -1/2 linguriță sare
- -esență de vanilie
- -1 linguriță scorțișoară
- -70g unt
- -200g gem de gutui sau prune
- -100g miez de nucă
- -batoane de scorțișoară
Mod de preparare
1
Începem prin a prepara piureul de dovleac. Tăiem dovleacul, îl curățăm de semințe și de coajă, îl tăiem cubulețe și îl punem la fiert, într-o cratiță, în care adăugăm apă atât cât este nevoie petru a acoperi dovleacul. După aproximativ 30 de minute, strecurăm și lăsăm dovleacul să se răcorească puțin.
2
După ce s-a răcit, îl punem în vasul unui blender și îl mixăm bine.
3
Între timp, pregătim maiaua: punem laptele călduț (atenție să nu fie fierbinte!), împreună cu zahărul și drojdia, într-un bol. Amestecăm bine, până când se topește zahărul.
4
Lăsăm compoziția să se odihnească pentru aproximativ 10 minute, apoi adăugăm piureul, oul, un praf de sare, esența de vanilie, scorțișoara și untul topit.
5
Începem să adăugăm făina, treptat. În funcție de cât de moale este piureul, cantitatea de făină poate varia între 400-500g.
6
Încorporăm făina, până când obținem un aluat omogen.
7
Transferăm aluatul pe blatul de lucru înfăinat și îl frământăm până devine elastic și neted.
8
După ce l-am frământat, îl punem din nou în bol, acoperim vasul etanș cu folie alimentara și lăsăm aluatul la crescut pentru aproximativ 50 de minute sau până când își dublează volumul.
9
După ce a crescut, răsturnăm aluatul pe blatul de lucru și îl porționăm în 12 bucăți, pe care le trecem ușor prin făină și le dăm forma unor bile.
10
Lăsăm bilele de aluat să se odihnească pentru aproximativ 10 minute.
11
Luăm fiecare bilă și o aplatizăm ușor, iar în mijlocul fiecăreia punem o linguriță de gem amestecat cu nucă măcinată. Sigilăm bine marginile și dăm o formă rotundă chiflei.
12
Iar acum urmează să dăm chiflelor forma de mini dovleci. Avem nevoie de sfoară de bucătărie, nici prea subțire, dar nici prea groasă, și de ceva răbdare!
13
După ce am format bilele de aluat pentru chifle, luăm o bucată de sfoară de bucătărie și o așezăm peste fiecare bilă, trecând-o pe dedesubt și legând-o lejer în cruce, împărțind aluatul în opt secțiuni. Nu strângem prea tare, pentru că aluatul va crește la dospit.
14
După ce am legat fiecare bilă de aluat cu sfoară, așezăm un mic baton de scorțișoară în centrul fiecărei chifle, ca să arate ca o codiță. Batonul va completa perfect aspectul de dovleac, adăugând și o notă subtilă de aromă.
15
Așezăm chiflele pe o tavă cu hârtie de copt, le ungem cu ou bătut (încercăm să nu dăm și pe sfori, pentru că se vor lipi și va fi dificil să le dezlipim) și le dăm la cuptorul preîncălzit la temperatura de 200 grade Celsius, pentru aproximativ 25-30 de minute.
16
După ce s-au copt și le-am lăsat să se răcească, tăiem cu grijă sfoara, iar mini-dovlecii noștri vor fi gata, cu tot cu codițele lor parfumate!