Sărmăluțe grecești (Dolmades)
3,27 lei
Timp pregătire
40 min
Timp gătire
40 min
Porții
10
Total
80 min
Ingrediente
- -60 frunze de viță-de-vie, la borcan, clătite și scurse bine
- -250g orez
- -1 cană ulei de măsline
- -2 cepe, tocate mărunt
- -2 căni cu apă caldă
- -sucul de la 2 lămâi
- -2 linguri de mărar, tocat
- -1 legătură pătrunjel proaspăt, tocat
- -sare
- -piper
Mod de preparare
1
Începem prin a pregăti frunzele de viță-de-vie. Clătim frunzele, îndepărtăm codițele groase și le lăsăm să se scurgă într-o strecurătoare.
2
Pregătim umplutura, astfel: punem orezul într-o strecurătoare și îl clătim cu multă apă.
3
Punem o cratiță mare la încins, la foc mediu, cu 1/3 din uleiul de măsline și ceapa tocată. Călim ceapa până devine translucidă, apoi adăugăm orezul și mai gătim încă 1 minut. Turnăm 2 căni cu apă caldă și sucul de la o lămâie și fierbem timp de aproximativ 7 minute, până când orezul absoarbe toată apa și este prefiert.
4
Condimentăm cu sare și piper, adăugăm mărarul și pătrunjelul și lăsăm compoziția să se răcească puțin. Aceasta este umplutura pentru dolmades.
5
Așezăm pe fundul unui vas mare frunze de viță-de-vie și începem să rulăm dolmadele. Așezăm o frunză (cu partea lucioasa în jos) pe o suprafață plană și adăugăm 1 linguriță de umplutură, rulăm sarmalele, le sigilăm capetele și le așezăm în straturi, în cratiță.
6
După ce am terminat de aranjat sarmalele, le stropim cu restul de ulei de măsline și sucul de la o lămâie, apoi asezonăm cu sare și piper.
7
Așezăm o farfurie răsturnată deasupra și turnăm apă atât cât să le acopere.
8
Fierbem dolmadele aproximativ 30-40 de minute, până când apa s-a absorbit și rămâne doar uleiul.
9
Lăsăm dolmadele să se răcească, pentru cel puțin 30 de minute.
10
Acest delicios aperitiv grecesc se servește rece sau la temperatura camerei, stropit din belșug cu suc de lămâie proaspăt stors.