Pastă de ardei copt cu nuci (Muhammara) by Umami Brunch
8,79 lei
Timp pregătire
15 min
Timp gătire
60 min
Porții
6
Total
75 min
Ingrediente
- -6 ardei grași, tăiați în jumătăți
- -1-2 ardei iuți cu semințele scoase
- -1 ceapă curățată și tăiată în patru
- -2 roșii prunișoare tăiate pe jumătate, cu semințele scoase
- -5 linguri ulei de măsline
- -sare
- -piper
- -1½ lingură pastă de tomate
- -2 lingurițe semințe de chimion
- -2 lingurițe boabe de coriandru
- -8 căței de usturoi
- -2 linguri de melasă/sos de rodie
- -100g nuci coapte
- -100g semințe de rodie și o lingură pentru decor
- -1 lingură pătrunjel/coriandru, tocat fin
Mod de preparare
1
Preîncălzim cuptorul cu ventilator la 220°C.
2
Într-o tavă de cuptor acoperită cu hârtie de copt, așezăm ardeii, roșiile și ceapa. Primele două cu coaja în sus, ca să se rumenească bine. Le stropim cu 3 linguri de ulei, presărăm jumătate de linguriță de sare și piper proaspăt măcinat și le lăsăm la cuptor pentru 20 de minute.
3
Între timp, punem semințele de chimion și boabele de coriandru într-o crăticioară și le prăjim 1-2 minute la foc mediu, până încep să elibereze aromele și să iasă fum. Le mutăm într-un mojar și le pisăm bine.
4
În același recipient în care am prăjit condimentele, punem pasta de tomate și o lingură de ulei de măsline și le gătim pentru 7 minute, până pasta de tomate devine grena și se caramelizează bine.
5
După ce trec cele 20 de minute, adăugăm cățeii de usturoi în tavă, mai învârtim legumele dacă e cazul, să se rumenească uniform și le coacem încă 20 de minute.
6
Scoatem tava din cuptor, lăsăm legumele să se răcească puțin și apoi curățăm ardeii și roșiile de coajă. La nevoie, îndepărtăm și bucățile foarte arse de ceapă.
7
Punem legumele coapte într-un blender, cu grijă să scurgem bine zeama care s-a lăsat. Adăugăm mixul de pastă de tomate, condimentele, melasa de rodie, jumătate de linguriță de sare și pulsăm de 2 ori pe viteză mare. Depinde mult de blender – cu thermomixul, e nevoie de 2-3 secunde la viteza 7-8. Ideea e să obținem un amestec foarte texturat. Adăugăm nucile și mai pulsăm de 2 ori.
8
Încorporăm semințele de rodie cu o spatulă, mutăm amestecul pe o farfurie, decorăm cu rodie, pătrunjel/ coriandru, câteva firicele de melasă, câteva picături de ulei de măsline și...
9
Poftă bună!
Tips