Plăcintă cu cireșe
3,92 lei
Timp pregătire
15 min
Timp gătire
55 min
Porții
10
Total
70 min
Ingrediente
- -750g cireșe fără sâmburi
- -150g zahăr pentru umplutură + 150g pentru aluat
- -300g făină
- -200g unt
- -4ml esență de vanilie
- -1 gălbenuș, pentru uns
- -un praf de sare
- -30g amidon
- -1 lingură suc de lămâie
Mod de preparare
1
Pentru început, amestecăm făina cu un praf de sare, apoi adăugăm untul rece, tăiat cubulete și esența de vanilie. Frământăm cu degetele până când obținem un amestec asemănător pesmetului. Turnăm apă foarte rece și frământăm până când obținem un aluat închegat. O să avem nevoie de aproximativ 80-100ml de apă. Este foarte important să nu exagerăm cu frământatul, pentru că își va pierde frăgezimea.
2
Împărțim aluatul obținut în două, formăm două sfere pe care le aplatizăm, le infoliem în folie alimentară și le punem la rece pentru aproximativ o oră.
3
După ce am ținut aluatul la rece, luăm prima sferă și o întindem cu un sucitor. Punem aluatul într-o formă de tartă tapetată cu hârtie de copt. Tăiem surplusul de aluat, lăsând doar o margine de aproximativ 2cm.
4
Pregătim și umplutura, astfel: punem cireșele într-un bol, adăugăm zahărul, amidonul și sucul de lămâie și amestecăm bine totul.
5
Întindem și cealaltă sferă de aluat. Răsturnăm cireșele peste aluatul din tavă și acoperim cu cealaltă foaie. Sigilăm marginea plăcintei, presând bine cu degetele.
6
Ungem plăcinta cu gălbenușul de ou amestecat cu 2 lingurițe cu lapte sau apă, crestăm foaia în câteva locuri, apoi o introducem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru aproximativ 15 minute, apoi reducem căldură la 180 de grade și mai coacem aproximativ 40 de minute, până când se rumenește frumos. Pentru a evita să se rumenească prea repede, putem acoperi tava cu hârtie de copt.
7
Lăsăm plăcinta să se răcească, apoi o putem savura cu placere.