Tradițional
Sarmale în foi de varză

8,02 lei

/porție
Timp pregătire
30 min
Timp gătire
100 min
Porții
10
Total
130 min
Ingrediente
  • -
    1kg carne tocată porc sau amestec porc și vită
  • -
    200g afumătură
  • -
    200g șorici tăiat feliuțe
  • -
    1kg varză murată
  • -
    100g pastă de tomate
  • -
    100g orez
  • -
    2 cepe
  • -
    2 lingurițe cimbru
  • -
    1 lingură boia dulce
  • -
    1 linguriță boia afumată
  • -
    500ml roșii pasate
  • -
    100ml vin alb sec
  • -
    1 lingură cu ulei
  • -
    500ml smântână (pentru servit)
  • -
    mărar verde
  • -
    sare
  • -
    piper
Mod de preparare
1
Pentru început ne ocupăm de varză. Dacă este foarte sărată, o ținem la desărat 1-2 ore.
2
Desfacem frunzele, le curățăm de nervuri și de părțile mai tari. Foile subțiri le tăiem în bucăți potrivite și le vom folosi la împachetat sarmalele, iar pe cele mai groase le păstram pentru a le pune pe fundul cratiței. Miezul verzei va fi tocat și presărat, la sfârșit, deasupra sarmalelor.
3
Tocăm ceapa și tăiem afumătura cubulețe foarte mici.
4
Punem carnea tocata într-un vas încăpător și adăugăm tot ce este necesar pentru umplutura noastră delicioasă: pasta de tomate, orezul, afumătura cubulețe, ceapa, 50ml de vin alb sec și mărar tocat fin. Condimentăm cu cimbru, boia de ardei dulce și afumată, sare și piper.
5
Frământăm foarte bine carnea cu celelalte ingrediente, apoi o lăsăm 10 minute să se odihnească, pentru ca toate aromele să se întrepătrundă foarte bine.
6
Împachetăm sarmalele, punem frunze de varză pe fundul cratiței, apoi le aranjăm și pe ele, având grijă să strecurăm, din loc în loc, feliuțe de șorici.
7
După ce am umplut cratița cu sarmale, presărăm varza tocată, adăugăm roșiile pasate, un praf de sare și unul de piper, puțin cimbru, boia afumată, restul de vin, o lingură cu ulei. Completăm cu apă, astfel încât sarmalele să fie acoperite.
8
Punem sarmalele la fiert, la foc mic, pentru aproximativ 1h și 30 min. După aceea, putem să le punem la cuptor pentru 10 minute, selectând opțiunea de ventilație, pentru a forma o delicioasă crustă rumenă.
9
Poftă bună!
prod-10.15.7