Tradițional
Sarmale în frunze de viță-de-vie

9,12 lei

/porție
Timp pregătire
30 min
Timp gătire
60 min
Porții
10
Total
90 min
Ingrediente
  • -
    1kg carne tocată amestec porc și vită
  • -
    frunze de viță-de-vie (40 + câteva pentru pus pe fundul cratiței și deasupra)
  • -
    200g afumătură
  • -
    100g pastă de tomate
  • -
    100g orez
  • -
    1 morcov
  • -
    2 cepe
  • -
    2 lingurițe cimbru
  • -
    1 lingură boia dulce
  • -
    1 linguriță boia afumată
  • -
    500ml roșii pasate
  • -
    100ml vin alb sec
  • -
    1 lingură cu ulei
  • -
    500ml smântână (pentru servit)
  • -
    pătrunjel verde
  • -
    sare
  • -
    piper
Mod de preparare
1
Pentru început, spălăm frunzele, le îndepărtam codițele și nervurii mai groși și le tăiem în bucăți potrivite.
2
Punem carnea tocată într-un vas încăpător și adăugăm pasta de tomate, orezul, morcovul ras pe răzătoarea mică, cepele tăiate și ele foarte fin, afumătura tăiată cubulete mici și pătrunjelul proaspăt tocat. Condimentăm cu cimbru, boia dulce și afumată, sare, piper, turnăm și 50ml de vin și începem să frământăm totul bine.
3
Lăsăm carnea să se odihnească 10 minute, pentru ca toate aromele să se întrepătrundă.
4
Începem să formăm sarmalele astfel: frunza de viță-de-vie se așază cu partea aspră în sus, punem compoziția, rulăm și închidem capetele.
5
Tapetăm fundul cratiței cu frunze de viță și începem să așezăm sarmalele concentric.
6
La sfârșit adăugăm roșiile pasate, restul de vin, sare, piper, cimbru, și completăm cu apă, astfel încât sarmalele să fie bine acoperite.
7
Fierbem sarmalele, la foc mediu, pentru aproximativ o oră.
8
Servim sarmalele calde, acoperite cu smântână și pătrunjel proaspăt tocat.
9
Poftă bună!
prod-10.15.7